lauantai 20. kesäkuuta 2015

Sälekaihtimen asennus


Kun kirkastakin kirkkaampi keskikesän aurinko kärventää verkkokalvot ja herättää valollaan kärttyisän aamu-unisen, on aika asentaa sälekaihtimet. Ne tuovat myös yksityisyyttä talossa joskus hieman vähemmissäkin vaatteissa hyppivälle herrasväelle.

Tilasimme kaihtimet netistä – sieltä, mistä halvimmalla sai. Muutaman viikon kuluttua saapui 19 täsmämittaista säleverhoa. Ruuvien ja muun pikkusälän määrä oli aikamoinen, mutta kärsivällisyydellä urakasta selvittiin.

Moni on ihmetellyt, kannattaako kaihtimia muka alkaa asentaa itse. Vastaus kuuluu: kyllä kannattaa, mikäli 200 euroa on sinulle enemmän kuin taskurahaa tai haluat vain oppia uutta! Kaihtimet ovat mallista riippumatta suhteellisen standardoituja härpäkkeitä, joiden toimintaperiaate on sama. Näitä ohjeita soveltamalla pääset pitkälle!

Vinkki heti alkuun! Aloita asunnon näkymättömimmästä ikkunasta, sillä yleensä ensimmäinen on "harjoituskappale".

1. Poraa ikkunapuitteen saranoidenpuoleiseen yläkulmaan kaksi reikää allekkain. Käytä 7–8 mm poranterää, jotta säädintanko ja naruohjain mahtuvat rei'istä läpi.

Huom! Poraa ikkunamallista riippuen tarpeeksi läheltä sisäreunaa, jotta reiät johtavat ikkunan välitilaan, eivätkä osu esimerkiksi karmiin tai tiivisteisiin. 



2. Sujauta kannakkeet kaihtimen vastakappaleisiin. Tarkista, että ne ovat oikeinpäin.

3. Ruuvaa kaihdin kannakkeistaan puitteen takapuolelle. Tarkista kaihtimen suoruus.

4. Pujota säädintanko ylemmästä puitteen reiästä ja naru alemmasta reiästä. Pujota ne samalla myös naruohjaimen rei'istä. Työnnä naruohjain etupuolelta paikoilleen puitteen reikien päälle. 

5. Ruuvaa naruohjain kiinni puitteeseen, kiinnitä säädintanko ja vedä suoja liitoskohdan päälle.

6. Ruuvaa säädintangon pidike karmiin säädintangossa olevan metallisen vastakappaleen korkeudelle.

7. Ruuvaa narulukko noin 20 cm säädintangon alapuolelle.

8. Pujota naru läpi narukellosta, tee solmu ja katkaise narusta liiat pois.

Huom! Muista jättää naruun riittävästi pituutta, jotta se on helppo sitoa narulukon ympärille.

9. Sitten onkin enää jäljellä vain loppusiivous – niin ja tietysti seuraavan sälekaihtimen vuoro!

T. Isäntä

3 kommenttia:

  1. Olipa hyvät ja selkeät asennusohjeet,noilla tällainen tumpelokin selviää kaihtimien laitosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tästä oli apua! Varsinaisia noviiseja täälläkin ollaan, mutta kun tarttuu rohkeasti haasteeseen, yleensä lopulta onnistuu.

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä! Meillä on kaihtimien asennus myös edessä. Näillä siis pääsee varmasti jo pitkälle. Hieman jännittää miten menee, mutta oli niin selkeät ohjeet että kyllä se tästä.

    VastaaPoista